Hösten är här, och med den – alla regnruskiga dagar. En störtskur på vägen hem från jobbet kan lätt förstöra dina vita sneakers, men det finns hopp. Här är de bästa knepen.

Sneakers är en stor del av sommarmodet, men när vädret tillåter kan de med fördel användas även långt in på hösten.

Redan när du köper nya skor ska du impregnera dem. Genom att göra det håller de sig finare längre, och blir lättare att tvätta.

Men om du mot förmodan ändå inte gjorde det, och nu sitter hemma med fläckar på dina fräscha sneakers, så finns det ändå hjälp att få.

Tvätta med svamp eller tandborste. Om fläckarna inte sitter så djupt kan det räcka med vatten och lätt skrubbning. Vissa skobutiker säljer även rengöringskit med specialborste.

Blek tyget med vitvinsvinäger eller schampoo. Ta lite på ett papper eller en handduk, och skrubba försiktigt på tyget. Även vitt tvättmedel kan hjälpa, eller fläckborttagningsmedel som till exempel Vanish.

Tvätta i maskinen. De allra flesta tygskor (inte läder) går att köra i tvättmaskinen. Lägg skorna i en tvättpåse, och kör en halvfull tvätt med till exempel lakan för att inte skada varken maskinen eller skorna.

Använd ett specialprogram, vattentemperatur på 30 grader och centrifugering mellan 600 och 800 varv (eller ingen alls). Tvätta med vitt tvättmedel och eventuellt fläckborttagningsmedel. Lufttorka skorna.

Använd vitt nagellack. Om fläckarna absolut inte går bort kan det ibland fungera att täcka över dem. Den här metoden kan dock påverka hur bra skon andas.

En tumregel kan vara att kolla väderleken innan du drar hemifrån, för att inte riskera något i onödan.

Sneakers är perfekta för fina höstdagar när solen bryter igenom molntäcket och de fallna löven torkar, men lämna ditt finaste par hemma om det är regn i prognosen.

(Foto: Djim Loic/Unsplash)