Vårt lilla, avlånga land i norr har länge varit ett beundransvärt centrum inom allt från musik till innovation. Nu sprider vi ytterligare kunskap och inspiration till resten av världen med nya storsatsningar inom hållbarhet – genom att märka miljösmarta plagg och korsa Atlanten med segelbåt.

Världens bästa land

Sverige är ledande inom många kategorier och blev i fjol utnämnt till det land med bäst rykte i världen, enligt den årliga undersökningen utförd av Reputation Institute. Det är därför inte en överraskning att vi dessutom ständigt jagar miljösmarta val och kämpar för att inspirera resten av världen till hållbara lösningar.

Foto: Unsplash/Stock Photography

Från skolstrejk till världsomsegling

En världsberömd ikon och miljöhjälte är 16-åriga Greta Thunberg, som förra sommaren tog världen med storm efter att ha skolstrejkat utanför riksdagen i hopp om att uppmärksamma både aktuella och framtida miljöproblem.

Efter ett fartfyllt år av global uppmärksamhet från presidenter och världsartister blev hon inbjuden att delta i FN:s klimattoppmöte i New York och klimatkonferensen COP25 i Chile. Med tanke på flygets påverkan på miljön var det färdmedlet aldrig ett alternativ, skriver magasinet Elle – istället valde hon att segla över Atlanten på tävlingsbåten Malizia II.

Resan har uppmärksammats världen över och efter två veckor till havs anlände hon tillsammans med besättningen till New York på torsdagen. På plats möttes hon av applåder och jubel från hundratals åskådare som följt Gretas färd med spänning.

”Det här är väldigt överväldigande. Marken skakar fortfarande. Men jag vill tacka alla som är här och alla som är involverade i klimatkampen. Det här är en kamp över gränser och kontinenter”, sa Greta Thunberg på presskonferensen som hölls kort efter hennes ankomst.

Välkomnad av borgmästaren

New Yorks borgmästare Bill de Blasio gav Greta ett varmt välkomnande med en post på Twitter där han skriver hur ”16-åriga Greta Thunberg har visat mer klimat-ledarskap under en segling än vad hela Trump-administrationen har gjort sedan den tillträdde. Den här generationen kommer aldrig att känna till en värld utan klimatkris. De visar oss hur mod ser ut. Välkommen till New York, Greta.”

Foto: Unsplash/Markus Spiske

Svensk modekreatör inför ny märkning

Ytterligare en kreatör som kämpar för miljön är den svenska modejätten House of Dagmar. Märket startades 2005 av de tre systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam. I dagarna lanseras en banbrytande Good Choice-märkning som ska göra det enklare att välja de mest miljövänliga plaggen i sortimentet.

Karin Söderlind, head of PR och Marketing, berättar om initiativet i ett reportage i Damernas Värld:

”Vi har fått mycket feedback från våra kunder om att de vill köpa hållbara kläder, men att de inte vet mycket om hållbara val. Så vill vi kunna guida dem”, förklarar hon. I höst kommer hälften av plaggen vara märkta som ”Good Choice” och i framtiden hoppas de på att etiketten ska sitta på alla kläder de producerar.

Foto: Unsplash/Warren Kenneth

Hållbara processer

Dessutom är det svenska House of Dagmar känt för att använda sig av kromfritt läder som gör att man undviker skadliga processer. Istället att använda kemikalier färgar man lädret med hjälp av tanniner som hittas i bark och löv. Metoden gör även plaggen nedbrytbara, så att de kan bli ett med naturen igen.

Genom att ständigt ta miljösmarta beslut kan vi, i ett litet land som Sverige, påverka resten av världen och på så sätt ge vår planet en ljusare framtid.