Med uppdrag som rollsättare för bland andra storproduktionerna Wallander, Beck och Maria Wern är Tusse Lande en av branschens mest kända namn. Nu drar hon sitt strå till hållbarhetsstacken och drar igång ett koncept som ska sälja vidare rekvisita, som inte kommer till användning, i The Lobby.

Ni läste rätt. Tusse Lande, kvinnan vars namn man garanterat har hört – om man är insatt i vad som händer bakom kulisserna det vill säga. Har du mer erfarenhet som biobesökare, kan vi tala om att det är på baksidan ett av de mest omfattande arbeten tas vid –nämligen rollsättningen.

Tusse Lande är rollsättare och har mångårig erfarenhet inom film- och tv-branschen. Hon bland annat tillsatt roller i Wallander, Beck och Millenium-triologin, där Noomi Rapaces roll som Lisbeth Salander är ett strålande exempel

(Foto: Wikimedia Commons / Eric Broms )

Ingen självklar väg

Nordicwomeninfilm.com kan vi läsa om att hennes karriär startade överallt förutom på toppen.

I början av hennes karriär var det skjutsande av skådespelare och kaffekokande som gällde.

”Det finns ingen rak och självklar väg till att bli casting director”

Att arbeta sig uppåt blev – vad vi förstår – vägen att ta sig till målet. Efter en tid blev hon produktionsledare och jobbade sig sedan vidare mot castingarbetet. Och i dag har hon tillsatt, som ovan nämnt, otaliga roller inom den svenska krim-genren, men även castat för internationella filmer som James Bond.

En ännu större roll ska tillsättas

Denna gång står Tusse Lande på andra sidan – nu castar hon sig själv. Hon tar en roll i resan mot ett bättre samhälle med ett nytt koncept, som går ut på att kläder och rekvisita som inte längre används ska hitta nya hem.

Ett riktigt roligt, hållbart och inspirerande initiativ.

Att sätta prägel på och bidra till en bättre värld är en roll som många, tack och lov, vill ta. Och för att landa den behöver man inte provspela, utan det handlar om att ta initiativ. Att ta initiativ mot en bättre värld och ett hållbart konsumtionssamhälle – vilket Lande nu gör. Något som är ännu bättre är att man får kultur på köpet.

Kanske kommer du ha möjligheten att få tag i Beck-grannens glas? Eller några gardiner som du spanat in? Vad som kommer vet vi inte än, men det vi vet är att detta är något man inte vill missa.

Tusse Landes koncept kommer att vara tillgängligt i The Lobby på Regeringsgatan 61 i Stockholm.

Scene 2019, take 08 .. and action.

(Foto: Jakob Owens / Unsplash)