Två sidor av samma klimatmynt har påverkat svenskarnas semesterval 2019, visar nya siffror från Svenska turistföreningen, STF.

Det rapporterar nu SVT Nyheter och hänvisar till STF:s färska statistik.

Även om 2019 inte är Svenska Turistföreningens – vars omfattning berör hotell, vandrarhem, pensionat, fjällstugor och fjällstationer – bästa år någonsin är det trots allt en av de senaste årens starkaste, konstaterar Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

”Det är jättebra”

Jämfört med ifjol har bokningarna ökat med 18 procent under sommarmånaderna i år.

”Det är jättebra, för Sverige är inte bara fantastiskt fyra veckor varje sommar, utan det visar att sommarsäsongen sträcker sig ända ut i september.”

Vad är då anledningen till svenskarnas ökade sug? Flera, framgår i SVT-artikeln. En är ett ökat intresse för vandring där flera svenska fjällstationer i år visar de bästa siffrorna i historien.

Därför stannar vi hemma

En annan är fjolårets extremhetta, tror Maria Ros Jernberg, som fått svenskarna att hoppas på värmebölja även i år. En tredje orsak är den svaga svenska kronan som får många hushåll att stanna hemma för att få mer valuta för pengarna.

Men det finns även en fjärde – ”Greta-effekten”, konstaterar hon i en intervju med Svenska Dagbladet som citeras av den svenska ekonominyhetssajten Dagens PS.

”Fler och fler funderar över sitt resebeteende, och inser att det inte är hållbart att bara flyga utomlands”, säger hon.

Fyra exempel ”svemester”-trenden

The Lobby Magazine har tidigare skrivit om så kallade ”svemesterare” och den växande trenden. Nedan kan du läsa om flera exempel på fenomenet både från i år och förra året.

1. Semestra på hemmaplan – tio annorlunda resmål

Att ge sig ut på ”svemester” verkar vara en trend som är här för att stanna. När Svenska Turistföreningen under fjolåret samlade ihop de mest populära och annorlunda resmålen fick de fram Sveriges tio bästa svemestermål som varje svensk bör uppleva.

2. Semestra på Sveriges vackraste tågsträcka

I takt med att intresset för tågsemester ökar är det allt fler som lämnar flygen bakom sig för att utforska sitt närområde. Hoppa på tåget som bjuder på de mest uppskattade vyerna – iallafall när resenärerna själva får bestämma.

3. Gotlands sju hetaste stränder

Värmeböljan höll i sig under fjolårets extremsommar och om du inte gjort det tidigare är det hög tid att besöka någon av Gotlands kritvita stränder.

4. En trång sommar på Kebnekaises topp

Trots att det är på sommaren som Sverige visar upp sin bästa sida är det då vi är som bäst på att lämna landet. Men nu verkar vinden ha vänt och allt fler spenderar semestern inom rikets gränser. Resultatet? En överbelastad bergstopp och rekordmånga stugbokningar.