Vad passar väl bättre än en härlig picknick ute i det fria när temperaturen snuddar vid trettio grader och solen gassar från morgon till kväll? Stockholm visar sin allra bästa sida och givetvis njuter vi till fullo. Här är sju platser att picknicka på i Stockholm – från hemliga trädgårdar till rooftops.

Allt för en lyckad sommarkväll

En filt att sitta på, en korg med godsaker och trevligt sällskap är egentligen allt som krävs för en lyckad kväll utomhus. Men ofta är det fler som tänker samma sak och de klassiska platserna för picknick blir snabbt fulla av hungriga sommarfirare som törstar efter ljumna sommarkvällar tillsammans.

Stockholm är den perfekta picknickstaden med sina gröna parker och vackra vyer. Det är ju något speciellt med att få bre ut filten på en avlägsen plats och duka upp en enklare måltid med naturen som sällskap. Elle listar sju annorlunda platser för en picknick i Stockholm dit alla inte hittar.

Söders trädgårdar

Vita bergen, Skinnarviksberget och Tantolunden är Södermalms mest självklara platser för picknick och kvällshäng. Däremot är det få som känner till de gömda trädgårdarna som finns belägna runt hela stadsdelen – lummig natur men fria från turister.

Strosa längs Monteliusvägen på Mariaberget för att hitta en mysig hörna eller besök Anna Lindhagens täppa – en vacker minipark mellan stugor från 1700-talet. Här kan du sitta på en bänk under ett stort träd och njuta av utsikten mot vattnet. Även Åsöberget är en riktig idyll att spendera kvällen på, med utsikt över Gröna Lund och Mälaren.

Foto: Pixabay

Skeppsholmens panoramavy

Mitt i Stockholms inlopp ligger Skeppsholmen som bjuder på en av stadens bästa vyer. Södermalm åt ena hållet och Östermalm åt andra, båtar förtöjda längs kajen och glittrande lampor från Gröna Lund. Fortsätt vidare ut mot Kastellholmen och fly stadspulsen för en kväll.

Bio i Rålambshovsparken

Rålis räknas kanske inte som ett hemligt ställe då den årliga utomhusbion i Rålambshovsparken lockar tusentals besökare varje sommar. Stockholm filmfestivals sommarbio i parken på Kungsholmen är en populär tradition: Stämningsfullt, helt gratis och perfekt för en picknickdejt. Programmet hittar du här.

Foto: Unsplash/Lucie Capkova

Hagaparkens grönska

Strax norr om Stockholm ligger Hagaparken med sina gröna träd, blomstrande ängar och vackra promenadstråk längs Brunnsviken. Hagaparken är inte bara hem åt Sveriges Kronprinsessa utan även en perfekt picknickpark där det är enkelt att sitta ostört och njuta av den svenska idyllen. Här finns också en hel del inspirerande arkitektur såsom ekotemplet, koppartälten och Fjärilshuset.

Mälarens klippor

Från Ängbyplan till Hässelby strand går en fin promenad längs vattnet genom varierande natur med gamla ekar, klippor med utsikt över Mälaren, skuggande skog, bryggor och stränder. Promenera längs det stillsamma vattnet och stanna till på en fin plats för att uppleva allt som naturen har att erbjuda. Glöm inte badkläderna!

Skärgårdens närmaste öar

Fjäderholmarna ligger endast tjugo minuter från stan med båt men har allt som hör skärgården till – båtliv, röda sjöbodar och salta stänk. Packa med picknickkorgen och hitta en klippa att sitta på eller avnjut en middag på Rökeriet i form av räkor och svalkande dryck. För den som vill satsa högre kan du ge dig ut ännu längre ibland skärgårdens öar, med färjorna som avgår från Nybrokajen.

Pulserande rooftop

En annorlunda men smart idé är Urban Delis rooftop mitt i city, som erbjuder färdiga picknick-kit för sällskap upp till tjugo personer. Ni får en egen yta och filt, med härlig utsikt över taken. I priset på 650 kronor per person ingår: Cava, fruktsallad, charkbricka, osttallrik, snacks och apelsinjuice. Läs mer om det här.

Foto: Unsplash/Yoko Correia