Möt entreprenören som låter drömmar bli verklighet och gör nytta till nöje. Återbruk i symbios med design för ett samhälle berikat med hållbara produkter, jobbtillfällen och värdefull kunskap.

En rullande verkstad

Med visionen om att återfinna fokus och återvinna kläder föddes Refo, där hållbarhet och remake står i centrum. Refo är en dynamiskt skapande verkstad där konstnärer, designers och remakers samlas och skapar nya produkter av återvunnet material.

Projektet tog fart redan 2013 när ett gäng ungdomar från Järva fick idén om en pantautomat för kläder som inte kommer till användning. Varför låta de samla damm i garderoben när de istället kan värma en frusen?

Remake är framtiden

Grundaren Liselott Norén gillade tanken och fortsatte spinna vidare på projektet om att omforma gamla kläder till nya mer användbara vardagsprodukter.

Prylar, textilier och kläder samlas in och efter en stunds arbete i Refo’s verkstad får det gamla nytt liv och nya ägare. Det minskar svinnet, gör samhället mer cirkulärt och ökar medvetenheten.

Ett integrerande utbyte

refo-woman-earrings
(Foto: Refo)

Dessutom huserar Refo ofta i områden där människor vill integreras, arbeta och lära sig svenska. Genom workshops, utbildningar och skapande utbyter människor samtal, kunskap och erfarenheter som i sin tur skapar relationer.

Refo’s projekt tar upp viktiga frågor såsom kvinnorätt och samhällsklyftor, och med enkla medel kan broar byggas mellan personer och områden. Ett av de är #filtfördemokrati – där kvinnors arbete synliggörs genom stickning och virkning.

En social innovation

Verksamheten har minst sagt många bollar i luften och stöttar även projekt för hållbara boenden, tillväxt för små företag och ökad kunskap kring klimatet.

Idag är Refo en social innovation som bidrar till ett mer hållbart samhälle genom återbruk, utbildning och integration. Aldrig har ordspråket ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” passat bättre.

Cykelslangar och spetsgardiner

I mars hittar du Refo i The Lobby i Stockholm där spännande material möter designlycka i oväntade former. Cykelslangar, datortangenter och spelbrickor förvandlas till smycken, medan den gamla spetsgardinen blir en tygpåse.

https://thelobbystockholm.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/11/refo-fruktpase.jpg
(Foto: Refo)

Upptäck dina favoriter från Refo i The Lobby samtidigt som du bidrar till ett bättre samhälle och tar avstånd från slit och släng-kulturen.

AW i The Lobby

Missa inte heller Refo’s After Work i The Lobby den 8:e mars mellan 16.00 och 18.30. Det är eventet för dig som vill hänga med på Refo-resan och för dig som vill inspireras till medvetna val.

En hållbar vardag full av kreativa lösningar för den som vill slita lite mindre på miljön.

REFO

refo-woman-halsband
(Foto: Refo)

 

 

 

refo-vaska
(Foto: Refo)
refo-accessoarer
(Foto: Refo)