Fluffiga kuddar, nytvättade lakan, en ljuvlig madrass, och kanske lite vitt brus. Vad dina nycklar till framgång än är, bör du addera rätt till väggfärg till listan. På nolltid når du de eftertraktade åtta timmarna i sängen.

För en rofylld natt

Färger har en kraftfull effekt på vårt humör, som i sin tur påverkar hur vi bra vi sover. Är vi stressade, oroliga eller arga är det svårare att somna. När vi känner oss rofyllda och avslappnade däremot, kommer sömnen som en logisk följd.

När det kommer till färgval handlar det inte bara om smak och trender – hur hjärnan upplever kulören är viktigt att ta hänsyn till. Sovrummet ska vara harmoniskt och lugnt, bäddat för en lång natts sömn.

Med alla pusselbitar på plats

Förutom harmonisk väggfärg behöver sovrummet en bekväm säng som passar just dig.

Trots att varma och starka kulörer gynnar kreativiteten, är svala skogstoner i grönt, himmelnyanser i blått, jordnära beige och lugnande grått mer lämpligt för ett fridfullt sovrum. Residence Magazine samlar de fem bästa väggfärgerna för bättre sömn.

ikea-sang-gra
(Foto: IKEA Sovrum)
lampa-gron-sovrum
(Foto: Unsplash/David van Dijk)

Grått

Varianter av grått är fortfarande än av de mest populära väggfärgerna för sovrummet. Ljusa såväl som mörka gråtoner har en dämpande effekt, utan att tynga ner. Det blir en diskret kulör som går att kombinera med det mesta.

Grönt

Frodiga skogstoner, ljus grågrön och olivfärgat har visat sig ha lugnande effekter på människan. Färgpaletten, som hittas i skog och natur, är naturligt stresslindrande och associeras med välmående.

Blått

Att måla väggarna blå sägs vara det bästa för ett rofyllt sovrum och en lång natts sömn. Vissa forskare hävdar dessutom att den himmelska kulören kan få hjärtat att slå lite långsammare och att färgen även kan sänka blodtrycket.

Beige

En gemensam nämnare för sovrumsfärger tycks vara det jordnära och det som finns att hämta i naturen. Men se upp – ljusa toner av beige skapar värme och trygghet medan mörka bruna nyanser kan få motsatt effekt.

Rosa

Även rosa färgtoner sprider trygghet och lugn. Välj gärna ljusa rosa färger med grått pigment i, för att skapa en gammelrosa kulör. Smutsiga pasteller som drar mot vitt skapar en känsla av stillhet.

sovrum-biege-rosa
(Foto: IKEA Sovrum)