Sömnproblem – ett ämne som kan väcka både diskussion och starka reaktioner. Men vad stämmer egentligen, och vad är myt? Här är tre nya rön från forskare som kommit redan i år.

Det är Expressensajten MåBra som listar sammanlagt sex nya rön som presenterats av forskare i olika studier hittills i år. Bland annat hänvisar man till en färsk, massiv studie av sammanlagt 85.760 deltagare som visar på att människan kan ha upp till 351 stycken olika genetiska markörer som verkar vara styrande i om en person är morgonmänniska eller inte.

Men artikeln innehåller även flera upptäckter kring sömnproblem och vad de kan orsaka. För dig som undrar hur det ligger till – här är det senaste från forskarna.

(Foto: Cris Saur / Unsplash)

Tre nya rön kring sömn 2019

1) Sämre självbiografiskt minne

För den som lider av obstruktiv sömnapné – det vill säga ofrivilliga andningsuppehåll – kan diagnosen få större konsekvenser än vad forskarna tidigare trott. Enligt en ny studie har dåligt minne kunnat kopplas samman med apné till den grad att den drabbade kan få problem att minnas viktiga detaljer ur sitt eget liv som namn, datum eller platser.

2) Hjärnan förändras av stress

Ny forskning på möss visar att till och med mild daglig stress kan orsaka REM-sömnsstörningar vilket i förlängningen kan leda till depression. Dessutom, skriver MåBra som citerar rapporten, har studien visat att vissa delar av mössens hjärnor – främst hippocampus – byggdes om under sömnen på grund av stresspåslag.

(Foto: Kevin Grieve / Unsplash)

3) Alzheimers och hjärtproblem

Två färska studier från 2019 visar på ytterligare sjukdomsrisker för de som sover dåligt. I ena fallet kunde Washington School of Medicine visa på ökad risk för Alzheimers, och proteinet tau, medan en annan från från American College of Cardiology visade på ökad risk för plack i artärerna för de som sover mindre än 6 timmar per natt.